BATTERIJOPSLAG

Energie opslaan.

Na de recente wetwijziging vragen veel mensen zich af of een thuisbatterij de oplossing is om het wegvallen van de terugdraaiende teller te compenseren. 

Een thuisbatterij slaat de elektriciteit op die overdag door de zonnepanelen wordt gegenereerd. Deze elektriciteit is dan later, als het donker is, bij u thuis beschikbaar. Hiermee wordt de kloof overbrugd tussen het moment dat zonlicht maximaal beschikbaar is en het moment dat vraag naar elektriciteit maximaal is. U bent dus niet langer verplicht uw geproduceerde energie op het net te zetten en u hoeft ook minder energie van het net aan te kopen. Dit resulteert in een besparing van de energiefactuur. Tijdens de nacht wordt er geen zonne-energie geproduceerd. Wanneer u ook tijdens de nacht wil genieten van zonne-energie kan een opslagsysteem ervoor zorgen dat uw nachtverbruik gedekt wordt.

Bent u tijdens de zonnigste uren op uw werk? Dan is een batterij voor u de oplossing. De energie wordt overdag opgeslagen, ’s avonds gebruikt u ze om te koken, te wassen en de tv te laten spelen.

Door gebruik te maken van een batterijopslagsysteem, sluit u de kring van de hernieuwbare energie. Dit wil zeggen dat het verhaal rond het opwekken en gebruiken van hernieuwbare energie ‘compleet’ wordt. Zo evolueert uw steeds meer naar energieneutraliteit.

Subsidie

De belangrijkste aanpassing sinds 1 april 2021 is het wegvallen van de opgelegde injectielimiet van 60%.

Mede door de subsidie van de Vlaamse Overheid is een thuisbatterij voor de meeste gezinnen met zonnepanelen een rendabele investering. Vanaf 1 april 2021 bedraagt de premie voor een thuisbatterij maximum €2550.  Meer informatie omtrent de premie. 

Enkele feiten:

  • Zodra de terugdraaiende teller wegvalt, valt het percentage eigen verbruik van de installatie terug op ongeveer 30%. De rest wordt op het net geïnjecteerd. U krijg hiervoor een lage vergoeding.
  • Het wordt dus belangrijk om zoveel mogelijk energie rechtstreeks te verbruiken. U kunt het eigen verbruik bijsturen door grote verbruikers (wasmachine, droogkast, vaatwasser, boiler…) over de middag in te schakelen.
  • Een slimme combinatie van zonnepanelen, thuisbatterij, meet- en monitoringsystemen verhoogt het eigen verbruik ook, en dat tot 60-70 %, zodat er slechts een klein overschot van de opbrengst aan zonne-energie in het net verdwijnt.
  • Een thuisbatterij vlakt piek verbruiken af en biedt extra voordelen naar het toekomstige capaciteitstarief toe.

Interesse?

Bij BALTI SOLAR kan u terecht voor meer informatie. Wij verdelen en plaatsen verschillende batterijopslag systemen.