DAK GESCHIKT?

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

We kunnen je alvast geruststellen: bijna elk dak is geschikt voor zonnepanelen. De opbrengst die zonnepanelen opleveren, varieert echter van dak tot dak.We bespreken hieronder kort de vier factoren waar je rekening mee moet houden.

De vormBalti Solar

Zowel schuine als platte daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Ook op uw garage, aanbouw of schuur kunt u zonnepanelen laten plaatsen, zolang uw zekeringkast dit toelaat. De hellingsgraad van uw dak heeft invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen. Daarom zal de leverancier steeds de hellingshoek trachten te zoeken voor een optimaal rendement. De montage op een plat dak gebeurt onder een ideale hellingshoek van 15°. Bij een schuin dak wordt de helling gevolgd.

De bekleding of bedekkingBALTI SOLAR

Het is van belang dat uw dak voldoende draagvermogen heeft. Op een glazen of rieten dak kan u bijvoorbeeld geen zonnepanelen plaatsen.  Verder is bijna elk type dakbedekking geschikt voor zonnepanelen.

Tot slot spelen ook de ligging en bruikbare oppervlakte een belangrijke rol

Om te kijken welk deel van jouw dak bruikbaar is, kun je een kijkje nemen op de zonnekaart. De zonnekaart is een initiatief van het Vlaams Energieagentschap in samenwerking met Informatie Vlaanderen en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Uit onderzoek blijkt dat wie nog niet investeerde in zonne-energie twijfels heeft over de mogelijke kostprijs of de geschiktheid van zijn dak. Met de zonnekaart willen de makers op een objectieve manier tonen dat deze twijfels niet altijd terecht zijn. Integendeel!

Van meer dan 2,5 miljoen daken in Vlaanderen werd de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek bepaald. Door dit te combineren met gedetailleerde KMI-informatie worden de dakdelen met veel zonlicht en de schaduwzones duidelijk: Elk gebouw (zelfs elk dakdeel) krijgt een score. Voor gebouwen met een goede score berekent de zonnekaart automatisch wat zonnepanelen en een zonneboiler op het dak kunnen kosten en wat ze kunnen opbrengen.

Wat doet de zonnekaart nog?BALTI SOLAR dak geschikt

De zonnekaart houdt rekening met alle geregistreerde schaduwmakers op en rond het dak: omliggende gebouwen, bomen, schouwen … Daarnaast berekent het zo volledig mogelijk de kostprijs, besparing en terugverdientijd (d.w.z. inclusief prosumententarief voor zonnepanelen, premie voor zonneboiler, tarieven per distributiegebied … ). Ten slotte actualiseert de zonnekaart ook regelmatig de kostenonderdelen.

Twijfel je of wens je meer info?

Dan ben je bij Balti Solar aan het juiste adres. Bel ons op, stuur een mailtje of vul hier je gegevens in. Wij nemen contact met je op en komen graag persoonlijk langs voor vrijblijvend advies op maat!